Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ζωή του Πι - Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Όσκαρ Γουάο



H Ζωή του Πι είναι ένα βιβλίο που έχει πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Οπότε, είπα να το τολμήσω. Δυστυχώς, πολύ κακό για το τίποτα. Το βιβλίο είναι παιδαριώδες. Λέει ο συγγραφέας στην εισαγωγή ότι θα μας διηγηθεί μια ιστορία μέσα από την οποία θα πιστέψουμε στο Θεό. Ναι, καλά. Πρόκειται για αστειότητα. Το κλου είναι ότι επειδή η ιστορία που θα μας αφηγηθεί είναι σχεδόν απίστευτη κι όμως συνέβη, γιατί όχι κι ένα εξίσου απίστευτο πράγμα όπως η ύπαρξη του Θεού να είναι το ίδιο αληθινή; Ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω ένα τέτοιο επιχείρημα.
Ο συγγραφέας ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο - και σελίδες - για να αφηγηθεί αυτή την "απίστευτη" ιστορία, που όμως από ένα σημείο και μετά βαριέσαι. Λες, ωραία, εντάξει, το εμπεδώσαμε, πήγαινε παρακάτω. Δεν είναι ότι είναι κουραστική η ιστορία, απλά κάποια στιγμή επαναλαβάνονται τα ίδια πράγματα, χωρίς λόγο. Ίσως είναι ένα βιβλίο που μπορεί να αρέσει σε νεαρές ηλικίες, αλλά για ενηλίκους ούτε λόγος. Πολύ απλοϊκά πράγματα.



Αντίθετα, Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Όσκαρ Γουάο είναι εντελώς άλλη υπόθεση. Πρώτα απ'όλα, πετυχαίνει στον πρωταρχικό στόχο που πρέπει να έχει κατά νου κάθε συγγραφέας, δηλαδή ο αναγνώστης να θέλει να γυρίσει τη σελίδα. Αυτή είναι η βάση κι ύστερα έρχονται όλα τ'αλλα. Μπορεί να έχεις πολύ ωραίες ιδέες και νοήματα, αλλά αν ο άλλος ιδρωκοπάει κάθε φορά που αλλάζει κεφάλαιο, έχεις χάσει το παιχνίδι. Κάτι που προφανώς τους διαφεύγει, εκεί, σε αρκετούς φιλολογικούς κύκλους.
Οπότε, το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται. Και διαβάζεται πολύ άνετα, πολύ ευχάριστα. Ο συγγραφέας γράφει με πάθος και συναίσθημα και δημιουργεί πολύ συμπαθείς κι ενδιαφέροντες χαρακτήρες με φόντο την πολιτική κατάσταση στη Δομινικανή Δημοκρατία τον περασμένο αιώνα. Μη φανταστείτε τίποτα πολιτικές αναλύσεις, καμία σχέση. Ο συγγραφέας έχει συναίσθηση ότι γράφει μυθιστόρημα και δεν ξεφεύγει από τους κανόνες του. Όχι, δεν θα μάθετε φοβερά και τρομερά πράγματα ούτε θα μείνετε σέκος από τη πρωτοτυπία των ιδεών του. Αλλά, αν σας αρέσουν οι καλογραμμένες ιστορίες, νομίζω ότι αυτό το βιβλίο θα σας αρέσει πολύ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Οι εικόνες είναι από την ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου "ΙΑΝΟΣ"
www. ianos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου