Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Faith - George Michael

Ο δίσκος-ορόσημο στην καριέρα του George Michael επανακυκλοφορεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Ήταν ο δίσκος που τον έκανε σούπερ σταρ και τον απάλλαξε οριστικά από το "bubblegum pop" image της εποχής των Wham! Παραδόξως, ο δίσκος δεν γνώρισε τεράστια επιτυχία στην πατρίδα του, τη Βρετανία, παρόλο που ασφαλώς πήγε στο Νο 1. Φάνηκε πως οι Βρετανοί είχαν κάποιο πρόβλημα με τη νέα αυτή εικόνα του macho symbol που λάνσαρε ο George.
To πρώτο single από το άλμπουμ ήταν το I want your sex, που αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας και το BBC το έπαιζε μόνο μετά τα μεσάνυχτα. Οι φήμες λέγανε τότε ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα έβαλε μέσο για να μπορέσει να δει το βίντεο κλιπ, που ήτανε επίσης απαγορευμένο. Ο George βέβαια, με τη σιγουριά και την αλαζονεία της μέχρι τότε επιτυχίας του, όπου όλα τα τραγούδια του ξεκινώντας από το Wake me up before you go-go μέχρι το εξαιρετικό ντουέτο με την Aretha Franklin (I knew you were waiting for me) είχαν πάει στο Νο 1 της πατρίδας του, με μοναδική εξαίρεση το Last Christmas, που, παρά τις τρομακτικές του πωλήσεις του, έμεινε στο Νο 2 επειδή έπεσε πάνω στο Band Aid, δήλωνε πως παρά την απαγόρευση, το I want your sex θα σκαρφαλώσει στην κορυφή. Έμεινε όμως στο Νο 3. Το ίδιο και με το δεύτερο single από το άλμπουμ, το Faith, που το κράτησαν οι Bee Gees από την κορυφή.
Στην Αμερική όμως, γίνεται πανζουρλισμός. Το I want your sex κάνει απίστευτες πωλήσεις, αλλά μένει στο Νο 2 καθώς είχε ελάχιστο airplay και είναι γνωστό ότι χωρίς airplay στην Αμερική δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Από κει και μετά όμως τα τέσσερα επόμενα singles (Faith, Father Figure, One More Try και Monkey) πάνε όλα στο Νο 1 και μόνο το Kissing a Fool, αφού βέβαια είχε ήδη αγοράσει όλος ο κόσμος το άλμπουμ, μένει στο Νο 5. Το Rolling Stone τον κάνει εξώφυλλο και του γράφει μια διθυραμβική κριτική. Κάνει περίπου 10 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στην Αμερική και σαρώνει τα American Music Awards, όπου παίρνει και το βραβείο του καλύτερου RnB άλμπουμ της χρονιάς. Είναι γνωστές οι επιρροές του George Michael από τη μαύρη μουσική (δεν έχει αφήσει τραγούδι του Stevie Wonder που να μην το έχει διασκευάσει ή απλά τραγουδήσει), αλλά εκεί εξανέστη η Gladys Knight που θεώρησε άδικη αυτή τη βράβευση, γιατί στέρησε το βραβείο από έναν μαύρο καλλιτέχνη, που δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με έναν λευκό ούτε την ίδια πρόσβαση στα ραδιόφωνα. Που να ήξερε ότι λίγα χρόνια μετά θα έψαχνες να βρεις λευκό καλλιτέχνη στο αμερικάνικο ραδιόφωνο με το τουφέκι.
Μετά ακολούθησε η παγκόσμια περιοδεία, η εξαιρετική εμφάνιση στη συναυλία για τον Νέλσον Μαντέλα, όπου ΔΕΝ τραγούδησε δικά του τραγούδια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, αλλά διάλεξε τρία τραγούδια γνωστών μαύρων καλλιτεχνών που να αρμόζουν περισσότερο στην περίσταση. Εν συντομία, ήταν η πιο πετυχημένη περίοδος στην καριέρα του George Michael, καθώς από κει κι έπειτα άρχισαν τα προσωπικά του προβλήματα, η δικαστική διαμάχη με τη Sony, το σεξουαλικό σκάνδαλο και ο χαμός της μητέρας του, με αποτέλεσμα η Αμερική να του γυρίσει την πλάτη.
Ποιος ο λόγος τώρα αυτής της επανέκδοσης; Η κυκλοφορία του Faith θα συμπέσει με το αφιέρωμα που θα του κάνει η τηλεοπτική σειρά Glee, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε Αμερική και Βρετανία. Προφανώς η Sony ευελπιστεί ότι θα γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με το Don't stop believing των Journey, που σκαρφάλωσε στα charts όταν ακούστηκε στο Glee. Μακάρι, αλλά το βλέπω αρκετά δύσκολο. Πρώτον, ο George παραμένει στο προσκήνιο, στην Ευρώπη τουλάχιστον, και δεν είναι ξεχασμένος καλλιτέχνης. Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο μετά από τις αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή να βλέπεις εκείνα τα βίντεο κλιπ με τις γκόμενες κλπ, όταν η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι φανς πάλι περιμένουν καινούρια τραγούδια και δεν φάνηκε να συγκινήθηκαν από το νέο αυτό, εκτός αν συμπεριλαμβάνει η επανέκδοση και κάποιο καινούριο τραγούδι. Θα δούμε, κοντός ψαλμός αλληλούια...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου